Orar: : Luni - Vineri 08-16
  Contact : 0722 589 690 / 0743 220 878

Spondiloza cervicala

Aparitia osteofitelor este in legatura cu procesul de degradare a coloanei vertebrale. Avand o anumita rezistenta, coloana se degradeaza mai repede atunci cand este “folosita necorespunzator”. Ce inseamna asta? In primul rand, coloana lucreaza in incarcare – sustine capul, bratele, ceea ce ducem sau ridicam cu bratele. La aceste greutati, pe care trebuie sa le sustina, se adauga miscarile permanente in care angajam coloana – toate miscarile, gesturile profesionale, gesturile de zi cu zi se realizeaza cu aceste miscari ale coloanei. Daca la aceste miscari realizare incorect se adauga pozitii vicioase de stat pe scaun, la birou sau la volan degradarea coloanei este mai rapida. Din pacate nu suntem invatati de mici cum sa ne ridicam corect din pat, cum sa stam corect pe scaun, cum sa facem gestualitate corecta in timpul programului profesional. Toata aceasta utilizare intensiva si de multe ori incorecta consuma structurile articulare care se degradeaza. Si aceasta degradare face sa apara la marginea osului osteofitele. Concomitent se degradeaza si cartilajul care acopera osul articular. Pe zi ce trece, cartilajul isi pierde proprietatile lui de lubrifiere si de facilitare a miscarii, ceea ce duce la degradarea intregii articulatii. 
Spondiloza este o afectiune degenerativa a coloanei “distribuita” pe intreaga coloanal de sus pana jos. Mai des apare insa in regiunea lombara si in regiunea cervicala. Cea care poate fi cauza ametelilor, vertijului este spondiloza cervicala.
Suferinta in spondiloza cervicala este provocata de degradarea cartilajului articulatiei si de afectarea discurilor intervertebrale. Doar in cazuri foarte rare simptomele neplacute pot fi cauzate de excrescentele osteofitice. Deseori pacientii sunt speriati cand afla de existenta acestor “ciocuri de papagal”. Insa, in urma discutiilor, pacientii realizeaza ca simptomele neplacute reapar fie in legatura cu modificarile meteorologice, fie dupa eforturi prelungite sau din cauza unor pozitii si miscari vicioase, fie din cauza unei expuneri la frig.

Ce trebuie facut in crize?
Tratamentul este de lunga durata si inseamna in primul rand efectuarea constanta a gimnasticii medicale. 
Medicamentele si fizioterapia ajuta doar atunci cand se acutizeaza simptomele. De exemplu, cand apar dureri se pot administra pentru o perioada antiinflamatoare, antalgice, decontracturante. Ameteala, vajaielile in urechi pot fi si ele reduce prin administrarea unor medicamente pentru o perioada limitata de timp. 
De asemenea , procedeele fizioterapeutice remit simptomele zgomotoase, ametelile si durerile in interval de cateva saptamani. Procedeele de fizioterapie vor urmari decontracturarea musculaturii cervicale cat si diminuarea durerii si a inflamatiei. De altfel, intreg aparatul locomotor raspunde foarte bine la tot ceea ce inseamna fizioterapie. Dar, atentie, fizioterapia nu are valoare profilactica. Ajuta in etapele acute cand simptomele sunt zgomotoase si aduc pacientul la medic.
Pentru ca aceste crize sa nu reapara sau sa fie cat mai rare este obligatorie practicarea constanta a gimnasticii medicale. Bineinteles, kinetoterapia este recomandata si in fazele acute. Dar, daca dupa fizioterapie si gimnastica s-au estompat simptomele – ameteli, dureri, vertij etc. – asta nu inseamna ca trebuie “sa ne culcam pe o ureche”. Gimnastica este obligatoriu sa fie efectuata in continuare. Si asta inseamna ca trebuie practicata constant. Sunt exercitii usoare care pot fi facute zilnic acasa. Atentie insa: aceste exercitii trebuie efectuate acasa abia dupa ce au fost invatate de la kinetoterapeut.

Durere
Durerea are caracter mecanic si apare in special la oboseala , la statul mult in picioare. Durerea si disconfortul articular apar numai atunci cand scade tonusul muscular si apar pozitiile vicioase prin deplasari ale discului intervertebral.

Amorteli, furnicaturi
Din coloana cervicala ies nervii pentru membrul superior, iar din coloana lombara ies nervii pentru membrul inferior. In consecinta, daca este vorba de o spondiloza cervicala vor exista simptome in zona bratelor – vor aparea amorteli si furnicaturi in maini, acestea fiind expresia suferintei nervilor coloanei. Cand un nerv este iritat sau compresat, asa sum se intampla in cazul acestor procese degenerative, apar amortelile, furnicaturile, scaderea de forta musculara.

Ameteli
Ametelile si pierderea echilibrului sunt simptomele care “sperie” cel mai tare pacientii cu spondiloza cervicala. De ce apar acestea? Artera care iriga partea posterioara a creierului are traiectul prin coloana cervicala. Artera poate fi comprimata din cauza procesului de degenerare a coloanei si atunci nu mai ajunge suficient sange pentru a oxigena creierul. In consecinta, apar ametelile, vajaiala in urechi, caderile din picioare. Aceste simptome pot fi provocate sau accentuate de inclinarea sau rotirea brusca a capului. De altfel, marea majoritate a bolnavilor cu spondiloza cervicala se adreseaza medicului cand apar aceste probleme care ii sperie foarte tare.

 Persoanele cu spondiloza cervicala trebuie sa se odihneasca fara a sprijini capul pe perne inalte, folosind doar un sul introdus sub ceafa.
 Restabilirea functionalitatii musculaturii cervicale prin gimnastica si masaj indeparteaza simptomele neplacute din spondiloza.
 Aparitia spondilozei poate fi prevenita daca se combat zilnic cu perseverenta pozitiile vicioase ale coloanei incepand din adolescenta.
 Trebuie sa se evite pozitiile indelungate cu capul flexat. In cazul in care profesia impune o asemenea pozitie este bine sa se execute periodic miscari de redresare fara a intrerupe activitatea profesionala.
 Tratamentele medicamentoase sunt doar ajutatoare pentru combaterea simptomelor neplacute in fazele evolutive ale bolii.
 Baza tratamentului profilactic si curativ o asigura fizioterapia intr-o formula de randament terapeutic, vom completa informatiile in articolul ce urmeaza.”
Prof. dr. Rodica Chiriac


Sursa foto: https://www.revistagalenus.ro/…/spondiloza-cervicala-diagn…/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *